Ryhmät kaipaavat vapaaehtoisia

4.5.2022

"Toiset vertaiset ovat olleet… sydämellisiä, kannustavia ja liikuttavia." 

"Toiset vertaiset ovat olleet… ihmisiä joille voi sanoa ja puhua tapahtuneesta kuten asiat ovat." 

Huoman järjestämät vertaistukiryhmät ovat monelle tärkeitä kokoontumisia, joissa saa hetkeksi laskea suojaukset ja antaa tunteiden tulla. 

Henkirikoksen uhrien läheisten vertaistukiryhmien määrä on viimeisen parin vuoden aikana hiipunut. Osasyyllinen on ollut ollut korona, jonka vuoksi vanhojen ryhmien kävijämäärät ovat kutistuneet, eikä uusiin ole saatu riittävästi ilmoittautumisia. Vertaistuen tarve ei kuitenkaan ole hävinnyt minnekään ja Huoman toimistolle tulee jatkuvasti tiedusteluja ryhmistä. 


Huoma hakee jatkuvasti uusia vapaaehtoisia ja paikkakuntia, joilla ryhmätoimintaa voisi aloittaa tai elvyttää tauon jälkeen. Uusia ryhmiä perustetaan mielellään, mutta niihin tarvitaan kolme asiaa: ohjaajat, kokoontumispaikka ja vähintään 3-4 ryhmään tulijaa.

Uuden ryhmän valmistelu käynnistyy, kun löytyy yksi ihminen, joka haluaa alkaa ryhmän ohjaajaksi ja jolla on siihen kohtuulliset edellytykset. Tästä lähtee tapahtumaketju, jossa Huoman koordinaattori toimii apuna: etsitään kokoontumispaikka, ohjaajapari ja viimein ryhmäläiset. Kun kaikki osaset on paikallaan ja vertaisohjaaja koulutettu, ryhmä voi alkaa. 

Huoman ryhmiä ohjaa aina työpari: koulutettu vertaisohjaaja yhdessä ammattilaisen kanssa. Sysäys uuden ryhmän käynnistämiseen voi tulla kummalta tahansa. Vertaisohjaajan on tarkoitus tuoda ryhmään oma kokemuksensa siitä, että elämää voi jatkaa eteenpäin myös surun kanssa; ammattilaisen on tarkoitus olla apuna, ettei vapaaehtoisen tarvitse osata ja tietää kaikkea traumaattisen menetyksen kokeneiden tukemisesta. 


Uusia vertaisohjaajia koulutetaan aina tarpeen vaatiessa ja nykyään osin verkkokoulutuksina. Koulutusten lähijaksoihin on mahdollisuus osallistua esim. Turussa 12.5.2022 tai Jyväskylässä 10. tai 11.6.2022. Mikäli ryhmänohjaajakoulutuksesta kiinnostuneita löytyy isompi joukko, voidaan järjestää myös viikonloppukoulutuksia.

Vertaisohjaajaksi sopii henkilö, jolla on 

  • omasta menetyksestä kulunut jo muutamia vuosia, jotta pystyy toimimaan tukena muille
  • kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa
  • taitoa kuunnella ja keskustella
  • halua sitoutua vapaaehtoistyöhön vähintään pariksi vuodeksi

Mikäli olet vaikka varovaisenkin kiinnostunut vertaisohjaajaksi kouluttautumisesta, ota yhteyttä Huoman koordinattori Terhi Kantaseen puhelimitse 050 401 2230 tai sähköpostilla koordinaattori@huoma.fi.