Leipää ja sirkushuveja

Julkaistu 16.8.2016


Rio Ohoi! Tapahtumarikas kevät ja kesä on miltei takana, olemme kääntymässä kohti syksyä ja sen tuomia uusia haasteita.

Otsikkokuvassa kierrelehtiö jonka päällä on vanhanaikainen mustekynä, vasemmalla teksti Huoma blogi.

Tuskin olimme saaneet ripustettua "hokkarit naulaan" kevään U18, U20 ja Leijonien jääkiekko turnausten jälkeen niin urheilurintamalla saimme seurata jalkapallon EM-turnausta. Kuukauden viihdepaketti jalkapallossa oli melkoinen ja taidettiin siinä kulttuuriakin esitellä, penkkiurheilijoille. Sitten ennen syksyn loppuhuipennusta kävimme yleisurheilun EM-kisoissa jännittämässä keihäsmiehiä, tv:n ääressä tosin. Nykyisin kun on mahdollista seurata valinnaisesti mitä lajia haluat katsoa milloinkin ja miltä kanavalta, on se vaan mahtavaa olla "kisapaikalla". Ronaldon johdolla mestaruus meni Portugaliin.

Syksyn viihdenälän kyllästää Rion Kesä Olympialaiset, ohjelmaa tulee läpi yön #ylerio. "Suurenmoinen kaupunki", kaikkine paheineen, avautuu miljoonille katsojille. Muistetaan myös mainita monikulttuurisuus ja etenkin nälkäisille on tarjota monenkirjavaa ruokakulttuuria, turisteille järjestetään kiertokäyntejä suurimpaan favelaan Rocinhaan jossa sijaitsevat pikaruokaketjut ja nettikahvilat ovat saaneet alueen muistuttamaan jo kaupunginosaa. Samba soi, ihmiset tanssivat ja kaikilla on hauskaa. Rio de Janeiron alueen löysivät Portugalilaiset.

Syksyllä saamme vielä kokea jääkiekon suurtapahtuman World cupin merkeissä, siitä ei tässä vaiheessa enempää, ehkä seuraavassa blogissa. Tässä yhteydessä on mainittava että tamperelaisena saimme keväällä vielä juhlia Tapparan "kiakkomestaruutta". Keskustorilla pidettiin puheita, kastuttiin suihkulähteessä ja Mää ja Tapparan mies soi taustalla. Tarjoilusta oli pidetty huolta, kansalaisille. Eli huikea penkkiurheilijan kesä.

World cup pelataan Kanadassa. Kummelissa Kanada oli oikea vastaus, tietovisassa.

Myös erilaiset kulttuuritapahtumat ovat seuranneet toisiaan, eri paikoissa ympäri Suomea on tapahtumia "solkenaan", ei jää turhaan hengähdystaukoa, kaikkien on saatava matkalaisista osansa. Kesäiset musiikkifestivaalit ovat jokaviikkoista antia. Lisäksi on oopperaa, kansanmusiikkia, harmonikkaa ja tangoa, viihdettä joka lähtöön. Omalla asuinpaikallamme tarjonta alkaa Tampere Guitar festivaalilla siirtyen kansantanssiin Pispalan sottiisissa, ollessamme swingin lumoissa Hämeenpuistossa Juhannus katkaisee kaiken kiireen. Ihmiset vetäytyvät mökeille paistamaan makkaraa ja kalastamaan. Ehkä myös muutama saunaolut nautitaan, keskikesän kunniaksi.

Sitten vauhti kiihtyy. Aloittelijoiden salsa festivaali, Sata-Häme soi haitarilla, Laurin Viidan runojen kautta siirrymme Tammerfestiin. Siellä on tarjolla kaikille jotain tai kaikkea miten sen ottaa, ehdottomia kesän tapahtumia oli Cheekin konsertti Ratinan festivaalipuistossa. Konserttiin sai ostaa VIP-lipun mikä sisälsi tarjoilua, itse sain osakseni hampurilaisen, oli tyytyminen siihen. Any Way tai "eniveisseli", hauskaa oli ja nautittiin koko rahan edestä. Tapahtumat jatkuvat aina syyskuun alkuun saakka, tulevana viikonloppuna on Blockfest, missä esiintyy myös muuan Cheek. Geek on portugaliksi nörtti.

Tampereella on ollut projekti, Hämeenkadun elävöittäminen. Tämä projekti on tuonut  kaduille paljon erilaisia katukeittiöitä, myös Pop up ravintolat ovat olleet kesän hitti. Eurooppalaisella torilla sain tutustua eri maiden ruokakulttuureihin, kaikkea oli kansalle tarjolla. Itse pidän saksalaisista makkaroista. Panem et circenses.

On tapahtunut muutakin, poliittisesti. Presidentinvaalit Yhdysvalloissa aloitti media rummutuksen, melko värikkään. Idän ja lännen välisten suhteiden viileneminen, brexit vavisuttaa Euroopan Unionin perustuksia ja meillä Suomessakin tehtiin isoja päätöksiä. Kiky sopimuksella taattiin kilpailukyvyn säilyminen globaaleilla markkinoilla, matalapalkkaisten (lue naisvaltaisten) tuloja leikattiin ja lomaoikeutta vähennettiin. Tai, ainakin yritettiin. Kansalaiset kokoontuivat jo aiemmin Helsingin rautatientorille, oli karnevaali meininki mutta pysyttiin asiallisina kuten kuuluu. Kun palkka tai vastaava ei riitä, edes perus toimeentuloon tai palveluiden ostamiseen, on ne haettava muualta. Monet työuransa päättäneet suomalaiset ovat muuttaneet ja muuttavat maihin, missä vielä olemassa olevilla tuloilla pärjää. Yksi tällainen on Portugal, suosittu sellainen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Panem_et_circenses

Kuten yllä olevasta linkistä voimme lukea, luotettavasta sellaisesta, on nykyaikana tämä käsite lähinnä tv:n välityksellä jaettua viihdettä. Suositumpia sarjoja, joiden määrä on myös lisääntynyt, on erilaisia rikoksia käsittelevät sarjat. Monesti nämä perustuvat myös tositapahtumiin. Viime aikojen suosituimpia, suomessakin esitettävä sarja on Murder. Se on kirjoitettu uniikkiin tyyliin, dramatisoiden ja hieman viihde arvoa lisäten, perustuen kuitenkin tosi tapahtumiin. Se on ollut hitti.

Lisäksi tv:sta tulee kokkiohjelmia, joka makuun ja joka kanavalta, www.telkku.com.

M.O.T  Panem et circenses.

Lopuksi muutama fakta. Rion olympialaisten kokonaiskustannus on n. 4.6 miljardia dollaria (budjetin ylitys huomioiden), suurin osa kisojen julkisista varoista on peräisin Rion kaupungin varoista. Rion kaupungissa on noin 750 "hökkelikylää", favelaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rio_de_Janeiro#/media/File:Cristo_Redentor_-_Rio_de_Janeiro,_Brasil.jpg

Suomen valtion budjetin loppusumma vuonna 2015 oli 54.3 miljardia euroa, lainalla sitä katettiin 5.2 miljardilla eurolla. Valtion talousarvioesityksessä ehdotetaan valtion rahoituksen vetämistä lääkintä- ja lääkärihelikopteritoiminnalta. Terveydenhuollon valinnanvapaus on nostanut kustannuksia rajusti Ruotsissa, kertoo Svenska Dagbladet -sanomalehti verkkosivuillaan.

Tampereen kaupungin konsernitason investoinnit vuonna 2015 olivat 360,5 miljoonaa euroa. Tampereen Yliopisto julkaisi lehdistötiedotteen vuonna 2010 "Vanhuus ja ikäihmisten palvelut Tampereella – mitä uudet tutkimukset kertovat".

http://www.uta.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2010/097.html

Maksoin VIP-alueen lipusta noin 120 euroa, siitä hampurilaisen osuus oli n. 60 euroa.

Panem et circenses, leipää ja sirkushuveja.

Timo Törmä
Hallituksen puheenjohtaja
Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry