Iloa ja ikävää – miten selviän joulusta?

Julkaistu 19.12.2022

Pitkät joulun pyhät lähestyvät ja on jälleen aika pyhittää vapaat herkuttelulle, levolle ja rakkaimpien kanssa yhdessä ololle. Vaikka muun perheen riemu vetääkin ihanasti aika ajoin mukaansa on silti mielessä lakkamatta myös se läheinen, joka ei voi viettää tätä joulua kanssasi. Kun ristiriitaiset tunteet valtaavat mielen, mitä voit tehdä helpottaaksesi tilannetta?

Läheisen kuolema on voinut muuttaa merkittävästi suhdettasi jouluun sekä jouluisiin perinteisiin. Haudalla käymisestä on saattanut tulla koko pyhien tärkein asia tai ehkä jostakin perinteestä, kuten vaikkapa joulukoristelusta olet halunnut luopua kokonaan. 

Vaikka perinteet ja ajatukset joulusta olisivatkin muuttuneet, voit ajatella, että rakennat hiljalleen joulua uuden näköiseksi – itsesi näköiseksi. Tee asioita, jotka tuntuvat hyvältä ja tuovat iloa. Vaikka läheisen muistaminen, suru ja ikävä kuuluvat osaksi jouluasi, älä kiellä itseltäsi iloa ja onnen tunteita silloin, kun ne tulevat luoksesi vaikkapa muiden ilon kautta.

Vaikka perinteet ja ajatukset joulusta olisivatkin muuttuneet, voit ajatella, että rakennat hiljalleen joulua uuden näköiseksi – itsesi näköiseksi. 

Mitä muut ajattelevat ailahtelevista tunteistani?

On luonnollista pohtia joulun alla omien tunteidensa näyttämistä, kun ympäristön paine lähes vaatii muuttamaan mielialaa iloisempaan suuntaan. Jotta tämä ajatus ei veisi liikaa tilaa ja aiheuttaisi sinulle ylimääräistä stressiä joulun pyhinä, kerro avoimesti heille, joiden kanssa joulua vietät, että saatat olla ajoittain surullinen tai herkässä mielentilassa. Olet aina oikeutettu omiin tunteisiisi ja niiden synnyttämiin reaktioihin. Erityisesti sellaisina hetkinä, jotka saavat tavanomaista enemmän tunteet pintaan.

Kun kerrot tunteistasi ja ajatuksistasi ennakkoon, läheisesi osaavat antaa sinulle tarvitsemaasi rauhaa ja voit suhtautua tunnereaktioihisi siten, että toivotat ne tervetulleeksi. Mitä enemmän annat tunteiden käsittelylle aikaa ja tilaa, sitä helpompaa siitä tulee sinulle jatkossa. Surun ja ikävän piilottaminen vaatii turhaa ponnistelua.

Muista, ettet ole yksin. Joulu on kaikille läheisensä menettäneille raskas. Näin kertoivat myös Tragedian varjossa kasvanut -kirjaan haastattelemani henkirikoksen uhrina läheisensä menettäneet Ilona, Leevi, Tanja sekä Miia.

Mitä enemmän annat tunteiden käsittelylle aikaa ja tilaa, sitä helpompaa siitä tulee sinulle jatkossa. Surun ja ikävän piilottaminen vaatii turhaa ponnistelua.

Mitkä ovat heidän vinkkinsä sellaisiin hetkiin, kun oman läheisen kuolema tuntuu pahimmalta?

Ilona kertoo muistelevansa isäänsä mieluiten hänelle tärkeässä paikassa, haljenneen puun kannon äärellä lähimetsässä. Tuo paikka on hänelle turvallinen ja merkityksellinen, jossa hänen on helppo hiljentyä ja päästää tunteet valloilleen. Muistellessaan isäänsä hän haluaa syventyä usein myös musiikin kuunteluun ja tunteidensa sanoittamiseen kirjoittamalla.

Leevi ja Tanja puhuvat paljon menetystä rakkaasta yhdessä. Poismenneen perheenjäsenen muisteleminen tavalla tai toisella auttaa käsittelemään muodostuvia tunteita. Aina, kun kova ikävä iskee, Leevi piirtää graffiti henkisiä piirustuksia ja he vievät niitä yhdessä Tanja-äidin kanssa veljen haudalle. Veljellä on kotona oma muistopöytä, jossa hänen kuvansa vierellä palaa lähes aina kynttilöitä.

Miia nauttii joulusta perheensä kanssa hyvän ruuan ja juoman äärellä. Joulun perinteet muuttuivat, kun Miian veli kuoli, mutta silti aika perheen kanssa tuntuu helpottavan ahdistuksen ja masennuksen tunteita. Yhdessäolo on tärkeää ja Miia tuntee iloa muiden muistamisesta ja huomioimisesta esimerkiksi joululahjoin.

Tragedian varjossa kasvanut – samaistu tarinoihin ja ota talteen vinkit asiantuntijoilta

Haluaisitko lukea Ilonan, Leevin, Tanjan ja Miian tarinat kokonaisuudessaan? Tragedian varjossa kasvanut – kolme tarinaa henkirikoksen uhreista -teos löytyy ääni- ja e-kirjana suomalaisista lukuaikapalveluista ja on tilattavissa painettuna kirjana esimerkiksi Deadline Kustannuksen verkkosivuilta.

Kirjasta löytyy tarinoiden lisäksi myös hyviä vinkkejä tukipalveluista ja avun etsimisestä eri tilanteisiin. Muistathan, että tukea ja apua on saatavilla myös joulun pyhinä. Mikäli rentoutumisesta ja rauhoittumisesta huolimatta koet masentuneisuutta tai ahdistusta, voit aina soittaa esimerkiksi valtakunnalliseen kriisipuhelimeen, joka on avoinna ympäri vuorokauden. Kriisipuhelimen numero on p. 09 2525 0111.

Rauhallista ja valoisaa joulun aikaa Huoman väelle toivottaa,
Tragedian varjossa kasvanut -kirjan kirjoittaja, Riina Kruut