Vertaistuki nuorille

Nuori suru -hanke

Nuori suru -hanke on Surunauha ry:n ja Huoman 3-vuotinen yhteistyöhanke, joka käynnistyi maaliskuussa 2023. 

Hankkeen tavoite on tukea 16-23-vuotiaita nuoria läheisen itsemurhan tai henkirikoksen jälkeen. 

Läheinen voi olla niin ystävä, koulukaveri, naapuri, perheenjäsen tai joku muu tuttava ja kuolemasta voi olla pitkä tai lyhyt aika. Pääasia on, että jokaiselle löytyisi sopiva tuen muoto.  

Nuori suru -toimintaa järjestetään valtakunnallisesti verkossa, somessa ja lähitapaamisia kasvokkain. Toimintaan voi osallistua omien toiveidensa tai jaksamisen mukaisesti. Yhteisössä voit puhua avoimesti omasta kokemuksesta ja tapahtuneeseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista. 

Katso lisää Nuori surun nettisivulta.

Hae mukaan Nuori surun kehittäjäryhmään!

MITEN? Kehittäjäryhmään haetaan mukaan sähköisellä hakulomakkeella.

MISSÄ? Teamissa

MILLOIN? Ryhmä kokoontuu vuoden aikana noin 3–4 kertaa yhteisesti sovittuina aikoina.

Oletko seuraillut Nuori surun toimintaa, mutta et ole päässyt syystä tai toisesta mukaan toimintaan? Onko mielessäsi ryhmä, tapahtuma tai työpaja, joka tukisi sinua surun käsittelyäsi?

Nuori suru kutsuu sut mukaan vapaaehtoisten kehittäjäryhmään, jossa suunnitellaan Nuori surun toimintaa tulevalle vuodelle. Ryhmässä pääset ideoimaan ja vaikuttamaan ensi vuoden tapahtumiin ja tapaamaan muita menetyksen kokeneita nuoria.

Voit tulla mukaan kehittäjäryhmään, jos olet noin 15–25 -vuotias, menetyksestäsi on kulunut jo jonkin verran aikaa ja haluaisit olla mukana suunnittelemassa ja ideoimassa Nuori surun toimintaa. 

Kehittäjäryhmässä toimimiseen et tarvitse mitään erityistaitoja, vaan halu olla mukana Nuori surun yhteisössä riittää! Kehittäjäryhmässä omista kokemuksista ei ole pakko puhua <3  

Heräsikö kysymyksiä? Voit olla yhteydessä Nuori surun työntekijään Virpiin sähköpostitse ns@surunauha.net tai puhelimitse 044-4939246 (myös Whatsapp).

Nuori surun verkkoryhmä on tulossa syksyllä!

Verkkoryhmässä pääset keskustelemaan muiden nuorten kanssa, jotka ovat menettäneet läheisen itsemurhan kautta tai henkirikoksen uhrina. Läheisen menetyksestä voi olla useampi vuosi tai lyhyempi aika. Läheisesi voi olla ystävä, perheenjäsen, sukulainen, naapuri tai joku muu tuttava. 

Jokainen saa kertoa omasta tarinastaan sen verran kuin haluaa, ja ryhmän aikana haemme yhdessä vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä kaikkea se tarkoittaa minun kannaltani, että hän kuoli? Mitä siinä menetin?
  • Mitä menetyskokemuksessa merkitsee, että kuolintapa on henkirikos tai itsemurha?
  • Millainen suhde minulla oli häneen, joka kuoli? Miten se vastasi toiveitani? Vaihteliko meidän suhteemme paljon ajan mittaan?
  • Miten muut ovat kohdanneet minut hänen kuoltuaan? Mikä on tuntunut tuelta, mikä mahdollisesti loukannut?
  • Mikä on auttanut minua kestämään menetystä? Miten tästä eteenpäin

MILLOIN: Kolmena peräkkäisenä keskiviikkona 28.8., 4.9. ja 11.9. klo 16.30-18.30.

Ryhmän suljettu kirjoitusalusta aukeaa Discordissa viikkoa ennen ensimmäistä tapaamista eli 21.8. ja suljetaan viikkoa viimeisen etätapaamisen jälkeen 18.9.

MISSÄ: Zoomissa

ILMOITTAUTUMINEN 15.8.2024 mennessä | hakulomake

Ryhmää ohjaa sosiaalipsykologi ja ryhmänohjaaja Kati Kärkkäinen. Verkkoryhmä on maksuton.

Lisätietoja ryhmästä | ns@surunauha.net | 044-4939246

Jokainen osallistuja tekee ennen kurssia hakemuslomakkeen ja työntekijä on yhteydessä hakijaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan<3

Kenet sä menetit -vertaisviikonloput

Kenet sä menetit? -vertaisviikonloppuja järjestetään kerran vuodessa surujärjestöjen yhteistyönä. Viikonloput on tarkoitettu 16-22-vuotiaille läheisen kuolemaa sureville nuorille. Viikonlopuissa puhutaan omista kokemuksista ilman kiirettä. Viikonloppu sisältää myös elämyksellistä tekemistä ja ulkoilua luonnossa. Toimintaan voi osallistua sen verran kuin itsestä tuntuu sopivalta. 

Ohjaajina ovat kriisi- ja traumatyöskentelyn ammattilaiset sekä vertaiset, jotka ovat itsekin menettäneet läheisen nuorena. Viikonlopun järjestävät Surunauha ry, Käpy Lapsikuolemaperheet ry, Huoma sekä Nuoret Lesket ry. 

Seuraavan kerran viikonloppu järjestetään Tampereella 25.–27.10.2024. 

Ilmoittaudu täällä.