Vertaistuki nuorille

Nuori surun verkkochatit Discordissa

Chatit ovat noin 16–23-vuotiaille itsemurha- tai henkirikosmenetyksen kokeneille nuorille. Läheisen menetyksestä voi olla lyhyt tai pidempi aika. 

Milloin: Joka toinen keskiviikko (parittomat viikot) 3.1.2024 alkaen klo 18-19:30 

Missä: Discordissa

Ilmoittautuminen: Ryhmächattiin ei tarvitse ennakkoilmoittautumista. Chattiin pääset lataamalla Discord-sovelluksen sovelluskaupasta ja liittymällä Surunauhan kanavalle.

Ryhmächatissa voit keskustella luottamuksellisesti ja nimettömästi läheisen menetykseen liittyvistä tunteista ja ajatuksista sekä omasta jaksamisesta vertaisten kanssa. Ryhmächatteja ohjaa Nuori surun työntekijä tai koulutettu vertaistukija. 

Jatkossa Discordiin on tulossa myös teema- ja asiantuntijachatteja.

Ryhmächattiin pääset lataamalla puhelimeesi Discord-sovelluksen ja rekisteröitymällä sovelluksen käyttäjäksi. Tämän jälkeen pääset liittymään Surunauha ry:n ja Nuori surun kanavalle. Ohjatut ryhmächatit käydään kanavalla ”nuorten chat”.

Nuori surun Discordiin pääset tästä linkistä.

Nuori surun kirjoitusryhmä verkossa

Onko puhuminen vaikeaa? Haluaisitko käsitellä itsemurha- tai henkirikosmenetystä anonyymisti yksityisessä ryhmässä?

Nuori suru järjestää kirjoitusryhmän Discordissa 19.2.-17.3.2024. Kirjoittamisella voi olla terapeuttisia vaikutuksia menetyksen ja surun käsittelyssä. Verkkoryhmässä omaa surua ja menetystä lähestytään kirjoitustehtävien avulla. Jokaisella viikolla suljetulle alustalle julkaistaan viikon kirjoitustehtävät, joita voit tehdä omassa aikataulussa ja jaksamisesi mukaan. Ryhmä kokoontuu yhteensä neljän viikon ajan.


Jokainen saa jakaa tarinastaan sen verran kuin haluaa ja ryhmässä haemme tehtävien avulla yhdessä vastauksia esimerkiksi seuraaviin teemoihin:

1. viikko: Minun tarina – Kuinka menetys on vaikuttanut minuun ja arkeeni?
2. viikko: Kannattelu – Millaista apua ja tukea olen saanut? Mikä on kannatellut? Entä loukannut?
3. viikko: Minulla on ikävä sinua – Nämä muistot tuovat lohtua.
4. viikko: Voimavarat – Millaiset keinot ovat auttaneet minua toipumisessa? Mikä auttaa minua jatkossa?

Kenelle? Ryhmä on suunnattu 16–23-vuotiaille nuorille, jotka ovat menettäneet läheisen joko itsemurhan kautta tai henkirikoksen uhrina. 

Missä? Verkossa, Discord-alustalla

Milloin? 17.2.-19.3.2023

Ilmoittautuminen? Ryhmään ilmoittaudutaan hakulomakkeella 5.2.2024 mennessä

Kysy lisää: ns@surunauha.net | 044-4939246

Toiminta on maksutonta ja se järjestetään Surunauhan ja Nuori surun Discord alustalla. Verkkoryhmä pidetään yksityisillä, suljetulla kanavalla. Ennen ryhmän aloitusta jokainen tekee ryhmään hakemuslomakkeen ja työntekijä on yhteydessä hakijoihin.

Discord alustalle pääset tästä linkistä.

Nuorten ilta Helsingissä 3.4.2024

Nuori suru järjestää henkirikos- ja itsemurhamenetyksen kokeneille nuorille Nuorten illan Helsingissä. Tule mukaan kuulemaan Nuori surun toiminnasta ja tapaamaan muita läheisen menetyksen kokeneita nuoria yhteisen tekemisen merkeissä.

Kenelle: Noin 16–23-vuotialle nuorille, joiden läheinen on kuollut itsemurhan tai henkirikoksen uhrina. Läheisen menetyksestä voi olla lyhyt tai pidempi aika. 

Milloin: 3.4.2024 klo 17:30-20:00

Missä: Kalliolan Settlementtitalolla 
(Sturenkatu 11, 00510 Helsinki)

 Ilmoittauminen lomakkeen kautta.

Tilaisuudessa keskustelemassa läheisen menetyksen nuoruudessa kokenut kokemusasiantuntija ja vertaistukija. Lisäksi ohjelmassa yhteistä keskustelua, voimakartan askartelua sekä pizzatarjoilu.

Pyydämme ennakkoilmoittautumista tapahtumaan ruokatarjoiluja varten.

Olet lämpimästi tervetullut tapahtumaan omana itsenäsi, eikä omia kokemuksiaan ole pakko jakaa. 

Lisätietoja tapahtumasta: ns@surunauha.net | 0444939246 

Omakuva N.Y.T. - taideperustainen kasvuryhmä 

Omakuva N.Y.T. on nuorten taideperustainen vertaisryhmä, jossa surun käsittelyä ja toipumista, tunteiden säätelyä sekä ymmärrystä itsestään ja toisista tuetaan luovuuden ja taiteen keinoin.

Ryhmä on suunnattu 16–23-vuotiaille nuorille, jotka ovat menettäneet läheisen joko itsemurhan kautta tai henkirikoksen uhrina. 

Missä: Kalliolan Setlementtitalo, Sturenkatu 11, 00510 Helsinki

Milloin: 26.-28.4.2024 pe 17-19 | la-su 10–15

Ilmoittautuminen? Ryhmään ilmoittaudutaan hakulomakkeella

Hinta: Ryhmä on maksuton

Ryhmässä käydään läpi omaa elämäntarinaa, tunteita ja vuorovaikutusta taideharjoitteiden kautta. Intensiivipäivistä muodostuu vuorovaikutuksellinen prosessi, jossa etsitään uudenlaisia, voimavarakeskeisiä tapoja tarkastella omaa elämää ja suruaan. Ryhmässä tehdään monipuolisia ja luovia harjoitteita, jotka perustuvat kuvataiteeseen, sanataiteeseen, teatteriin ja luovan tanssin harjoitteisiin.

Sinulla ei tarvitse olla erityistä taiteellista puolta, vaan pelkkä kiinnostus ja halu oman surun käsittelyyn ryhmässä riittää! <3

Kysy lisää: ns@surunauha.net | 044 493 9246

Nuori suru -hanke

Nuori suru -hanke on Surunauha ry:n ja Huoman 3-vuotinen yhteistyöhanke, joka käynnistyi maaliskuussa 2023. 

Hankkeen tavoite on tukea 16-23-vuotiaita nuoria läheisen itsemurhan tai henkirikoksen jälkeen. 

Läheinen voi olla niin ystävä, koulukaveri, naapuri, perheenjäsen tai joku muu tuttava ja kuolemasta voi olla pitkä tai lyhyt aika. Pääasia on, että jokaiselle löytyisi sopiva tuen muoto.  

Nuori suru -toimintaa järjestetään valtakunnallisesti verkossa, somessa ja lähitapaamisia kasvokkain. Toimintaan voi osallistua omien toiveidensa tai jaksamisen mukaisesti. Yhteisössä voit puhua avoimesti omasta kokemuksesta ja tapahtuneeseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista. 

Katso lisää Nuori surun nettisivulta.

Kenet sä menetit -vertaisviikonloput

Kenet sä menetit? -vertaisviikonloppuja järjestetään kerran vuodessa surujärjestöjen yhteistyönä. Viikonloput on tarkoitettu 16-22-vuotiille läheisen kuolemaa sureville nuorille. viikonlopuissa puhutaan omista kokemuksista ilman kiirettä. Viikonloppu sisältää myös elämyksellistä tekemistä ja ulkoilua luonnossa. Toimintaan voi osallistua sen verran kuin itsestä tuntuu sopivalta. 

Ohjaajina ovat kriisi- ja traumatyöskentelyn ammattilaiset sekä vertaiset, jotka ovat itsekin menettäneet läheisen nuorena. Viikonlopun järjestävät Surunauha ry, Käpy Lapsikuolemaperheet ry, Huoma sekä Nuoret Lesket ry. 

Seuraavan kerran viikonloppu järjestetään loppuvuodesta 2024.