Huoman Facebook-ryhmästä

"Facebook-ryhmässä on luonnollista, että sen kaiken kertoo, ja puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Pelkäämättä järkyttyykö joku."

– Marjukka

Marjukan tarina

Muistan, miten olisin halunnut osallistua ruusujen vientiin henkirikosuhrien muistoksi järjestettävässä valtakunnallisessa ruusutapahtumassa. Sukulainen sitten kirjotti, että "voi hyvänen aika, etkö ole vieläkään päässyt yli?" Se tuntui niin kurjalta. Ei ole kyse siitä, ettenkö ole yli päässyt. Kyse on siitä, että koen että minulla voisi olla antaa jotain niille, jotka vasta aloittavat tietä uhrin omaisen ja läheisen roolissa. Sillä tiedän, mitä se on, kun tunnelin päässä ei näy valoa.

Tiedän, että myös muut perheenjäseneni eivät Facebook-ryhmään kuulu. Tämä on minun keinoni selviytyä.

Välillä minä pidän vähän taukoa Facebook-ryhmässä olosta, silloin kun alan miettimään asioita liikaa. Sitä kun on oppinut tuntemaan omat voimavaransa.

Silloin 11 vuotta sitten en olisi uskonut, että voin elää vielä suhteellisen normaalia elämää. Silloin sanat "se helpottaa kyllä ajan kanssa" olisi saanut minut suuttumaan. Miten tämä koskaan voisi helpottua? Kuitenkin nyt vuosien jälkeen omasta kokemuksesta tiedän, että ajan kanssa se helpottaa.

Sitten kun tapahtuu jotain, niin ikävä ja suru iskevät niin lujaa. Sitten annan itselleni mahdollisuuden itkeä. Välillä ikävä ja suru tulevat niin voimakkaana, etten voi uskoa. Enkä edelleenkään voi ymmärtää, miten joku voi tehdä toiselle ihmiselle jotain niin pahaa.

Minä saatan kertoa veljen tarinaa jollekin ihmiselle, joka on järkyttynyt siitä, miten voin vain puhua ja kertoa ilman itkua. Facebook-ryhmässä on luonnollista, että sen kaiken kertoo, ja puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Pelkäämättä järkyttyykö joku.

Ryhmässä on aina joku, joka tsemppaa. Ei kukaan toinen, joka ei ole tällaista kokenut, voi tietää miltä se oikeasti tuntuu. Näin vuosien jälkeen olenkin ajatellut, että nyt olen tarpeeksi vahva ja käsitellyt asiaa.

Toivon, että minä voin vertaisena tukea sitä, joka tosiaan on surutyössään ihan alkuvaiheessa.

-Marjukka (nimi muutettu)

Huoman suljettuun Facebook-ryhmään voi liittyä kuka vain henkirikoksen uhrin läheinen. Ryhmään osallistuminen ei edellytä Huoman jäsenyyttä.