Tietokirja henkirikoksen uhrien läheisistä

1.9.2020

Koronakevään aikana henkirikosten määrä lähti Suomessa jyrkkään kasvuun. Jokaisella henkirikoksen uhrilla on läheisiä, joiden elämään traumaattinen kuolema vaikuttaa monin tavoin. Viime keväänä tuli myös kuluneeksi tasan kaksikymmentä vuotta siitä, kun pieni joukko henkirikoksen uhrien omaisia perusti yhdistyksen, joka nykyään kantaa nimeä Huoma. Omaisia yhdisti kokemus tuen puutteesta ja oikeusjärjestelmän ongelmista, jotka monilta osin jatkuvat edelleen.

Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry julkaisee syksyllä 2020 juhlavuotensa kunniaksi tietokirjan Toivon vahvat siivet – Henkirikoksen uhrien läheisten vertaistukitoimintaa 20 vuotta. Teoksen on kirjoittanut kirjailija, kulttuuriantropologi Jenny Kangasvuo.

Kirjassa henkirikoksen uhrien läheiset kertovat surusta, toivosta ja vertaistuen voimasta. Kirjaa varten on haastateltu myös terapeutteja ja muita asiantuntijoita. 

Toivon vahvat siivet kuvaa yhdistyksen kasvua pienestä aktiivien joukosta valtakunnalliseksi vaikuttajajärjestöksi. Samalla se kuvaa kriisityön ja tukipalveluiden kehitystä sekä oikeusjärjestelmän muutoksia 2000-luvun alkuvuosikymmeninä.

Huoman jäsenet saavat teoksen maksutta (1 per talous) ja sitä myydään muille kuin jäsenille Huoman toimistolla sekä tilaisuuksien yhteydessä. 

Toivon vahvat siivet -kirjan kansi: mustan metsän yllä tumman sinisellä taivaalla liitää kultainen lintu.